درباره نویسنده

ملیحه باغبان

کارشناسی کتابداری/ دانشگاه پیام نور مرکز تبریز کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات/ دانشگاه تبریز دانشجوی دکتری بازیابی اطلاعات و دانش/ دانشگاه الزهرا (س)-تهران

بیشتر بدانید
کتاب بحران ها و اطلاعات جعلی
نویسنده: ملیحه باغبان
در سال های اخیر که جامعه با شتاب به سمت دیجیتالی شدن پیش می رود، موضوع اطلاعات جعلی و گمراه کننده ...

بیشتر بدانید

کتاب اینفودمیک در پاندمی کووید - 19

مجموعه مقالات از تجربیات جهانی
(مشارکت در نوشتن مقاله )

بیشتر بدانید
جستجو

آرشيو مطالب
👈نویسنده : مهرداد شبان

نشریه علمی پژوهشی ایفلا، سومین شماره خود در سال 2019 را با عنوان" اطلاعات بهداشتی شیوه زندگی افراد را متحول می کند" به موضوع اطلاعات بهداشتی و سواد سلامت اختصاص داده است. در مقدمه این شماره که توسط بخش کتابخانه های حوزه سلامت و علوم زیستی ایفلا (HBS) تهیه شده است، در مورد این بخش و اهداف آن چنین می خوانیم:

بخش HBS صدای ایفلا درباره کتابخانه ها و اطلاعات در حوزه سلامت و علوم زیستی است. در واقع این بخش به عنوان یک انجمن کتابخانه های تخصصی، با همه جنبه های مربوط به مدیریت اطلاعات و خدمات در حوزه سلامت و علوم زیستی سروکار دارد. اهداف این بخش شامل موارد زیر می شود:   

· پیاده سازی و  پشتیبانی از مدیریت و ارائه بهتر اطلاعات پزشکی به پزشکان، پژوهشگران و سایر دست اندرکاران حوزه بهداشت و سلامت

· تسهیل توسعه و به کارگیری فناوری های جدید مرتبط با کتابخانه های پزشکی

· حمایت از نسل آتی متخصصان اطلاعات سلامت

· تقویت و ایجاد همکاری بین بخش HBS ایفلا با کتابخانه ها، سازمان ها و انجمن های مرتبط در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی

بر اساس اهداف فوق ذکر، این شماره از نشریه دارای 7 مقاله پژوهشی است که همگی بر نقش تحول آفرین اطلاعات در حوزه بهداشت و درمان تاکید کرده اند که عناوین این مقالات به ترتیب زیر می باشد:

1. متحول ساختن زندگی ها: مبارزه با نابرابری در سلامت دیجیتال

2. به سوی روش های نوین در ارزیابی تاثیر مجلات پزشکی محلی: فراخوانی برای تغییر

3آگاهی نسبت به سواد سلامت و ظرفیت سازی برای آن: حال و آینده

4. اهمیت کتابخانه های عمومی در آموزش سواد سلامت: مطالعه موردی در مورد بیماران دیابتی

5. خدمات اطلاع رسانی پزشکی: بررسی میزان آگاهی زنان در مورد غربالگری سرطان دهانه رحم در نیجریه

6. توسعه نشر علمی از طریق پایگاه های دسترسی آزاد در حوزه زیست پزشکی: رویکردی بر اساس مدیریت دانش

7. نقش کتابخانه دانشگاهی در برپایی رویدادها و گردهمایی های فراگیر در حوزه بهداشت و سلامت: یک مطالعه موردی همراه با فرایندهای تفکر- طراحی

شما می توانید از لینک زیر به نسخه الکترونیکی این شماره از نشریه و متن کامل مقالات دسترسی داشته باشید:

https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/ifla-journal/ifla-journal-45-3_2019.pdf


دوشنبه 11 آذر 1398
ادامه مطلب

مطالعه و خواندن یکی از مهارت های اساسی است که انسان ها برای رسیدن به موفقیت در زندگی خود نیاز به یادگیری آن در سنین پایین دارند. مهارت در خواندن نه تنها به افراد در دوران تحصیل کمک می کند، بلکه در همه مراحل زندگی، از یافتن شغل مناسب گرفته تا پر کردن اوقات فراغت در دوران بازنشستگی به یاری آنها آمده و باعث شکوفایی و غنی شدن زندگی آنها می شود. دایره واژگان فرد با خواندن توسعه یافته و علایق او گسترده‌تر می شود. همچنین تفکر تحلیلی و انتقادی فرد نیز با خواندن رشد پیدا می کند.

کودک خود را به خواندن علاقه مند کنید

کلید تشویق کودکان به خواندن و ایجاد عادات مطالعه در آنها این است که از همان سنین خردسالی همراه با آنها کتاب بخوانید. مطالعه جمعی با کودکان اغلب سبب می شود که کودک لذت مطالعه را درک کرده و انگیزه خواندن را در ذهنش ایجاد کند.

با این حال فرایند یادگیری و کسب اطلاع از هر کودکی به کودک دیگر متفاوت است. این بدان معناست که بعضی از کودکان به طور طبیعی تمایل بیشتری به خواندن دارند و گروهی دیگر تمایل کمتری به آن نشان می دهند.

اگر کودک شما جزو آن دسته از کودکانی است که به طور طبیعی تمایل کمی به مطالعه دارد، جای هیچ گونه نگرانی نیست زیرا راه های گوناگونی وچود دارد که می توانید به وسیله آن کودک خود را به خواندن تشویق کنید.

در مرحله اول باید بفهمید که چرا کودک شما از خواندن متنفر است

هر کودکی به طور طبیعی عاشق مطالعه نیست، برخی از دلایلی که کودکان را نسبت به خواندن بیزار می کند در ادامه آمده است:

·  کودک شما حس می کند که مطالعه کاری کسل کننده و ملال آور است

·  کودک شما در خواندن مشکل دارد

·  کودک شما هنوز کتاب مناسب و مورد علاقه اش را پیدا نکرده است

خبر خوب این است که وقتی شما متوجه علت مسئله شدید و دریافتید که چرا کودکتان تمایل کمی برای خواندن دارد، قادر خواهید بود که این مسئله را حل کرده و خواندن و مطالعه را برای او به کاری جذاب تبدیل کنید.

10 روش برای تشویق کودکان به خواندن و ایجاد عادت مطالعه در آنها

1- ایجاد گوشه ای دنج برای مطالعه در منزل

در خانه خود فضایی مخصوص خواندن برای کودک خود ایجاد کنید و انواع کتاب ها، قفسه های رنگی و صندلی های راحتی و سایر وسایل جذاب و مرتبط با مطالعه را در آن فراهم آورید.

2- در هر مکان و زمانی کودک خود را تشویق به خواندن کنید

به کودک خود نشان دهید که مطالعه چیزی فراتر از خواندن صرف کتاب در مدرسه یا خانه است. همراه با او منوهای غذا در رستوران ها، تابلوهای راهنمایی و رانندگی، دست‌نامه‌ها و راهنماهای استفاده از داروها و وسایل مختلف الکترونیکی و مطالب سایت ها و غیره را بخوانید. او را متوجه کنید که خواندن در همه جا است.

3- برای کودک خود الگو شوید 

به عنوان یک مدل و الگوی رفتاری عمل کرده و در مقابل کودک خود روزنامه بخوانید، به مجلات و مطالب وبسایت های معتبر نگاه کنید؛ به طوری که مطالعه و خواندن را در چشم کودک خود کاری مهم جلوه دهید. در این بین نیز از فرزند خود بخواهید که به شما پیوسته و همراه شما مطالب را بخواند.

4- بین مطلب خوانده شده و دنیای واقعی ارتباط برقرار کنید

در حد امکان به کودک خود کمک کنید تا بتواند آنجه که به طور روزانه می خواند را در دنیای واقعی نیز تجربه کند. ایجاد رابطه بین کتاب و تجربه خود کودک می تواند باعث افزایش علاقه او به خواندن شود.

5- مواد و منابع خواندنی را به وفور در خانه داشته باشید

امکان دسترسی کودک خود به کتاب، مجلات و سایر منابع خواندنی را در خانه فراهم آورید. این باعث می شود که کودک متوجه شود که کناب خواندن کاری نیست که فقط در مدرسه انجام می گیرد؛ بلکه این می تواند در هر جایی اتفاق بیافتد.

6- از کتابخانه محلی خود بازدید کنید

وقتی کودک شما دارای کارت عضویت در کتابخانه است و می تواند با اختیار خود کتابی را انتخاب و درخواست امانت دهد، امر کتاب خوانی برای او بسیار سرگرم کننده خواهد شد.

7- با کودک خود در مورد چیزی که می خواند بحث کنید

بعد از اینکه کودک شما خواندن یک کتاب را به پایان رساند، با او در مورد موضوع کتاب و مطالب و یا وقایع داستانی که در آن کتاب آمده است صحبت کنید و نظر او را در مورد بهترین بخش کتاب جویا شوید. انجام این کار مهارت درک مطلب را در کودک شما توسعه داده و امر خواندن را برای او به فعالیتی خانوادگی تبدیل خواهد کرد.

8- کودک خود را در معرض کتاب هایی با ژانرها و موضوعات متنوع قرار دهید

کتابی را پیدا کنید که کودک شما را به خودش جذب می کند. برای این کار کودک خود را در معرض ژانرهای مختلف از قبیل رازآلود، علمی تخیلی، طنز و غیره قرار دهید. هرچه قدر که کودک شما به موضوعی علاقه داشته باشد، به همان اندازه هم به خواندن کتاب هایی در آن موضوع تمایل نشان خواهد داد.

9- از کودک خود پشتیبانی کنید

اگر کودک شما با خواندن مشکل دارد و خیلی زود از آن خسته می شود، یک گام به عقب بردارید و ببینید که او با چه مشکلی دست و پنجه نرم می کند. با معلم او صحبت کنید و مشکل اصلی او را در اسرع وقت یافته و برای حل آن تلاش کنید.

10- هر شب مطالعه کنید

خواندن و مطالعه را به یکی از کارهای روتین فرزند خود قبل از خواب تبدیل کنید. تکرار این کار کمک می کند که کودک شما پیوندی بین خواندن و استراحت و آرامش برقرار کند.

مطلب فوق ترجمه نوشته‌ای با عنوان How To Encourage Good Reading Habits In Kids است که از لینک زیر قابل دسترس می باشد:

https://www.oxfordlearning.com/encourage-good-reading-habits/

ترجمه: مهرداد شبان غازانی


یکشنبه 03 آذر 1398
ادامه مطلب
👈نویسنده : ملیحه باغبان


در بازار کنونی، محتوا در شکل‌های مختلف آن ( متن، کلیپ، اینفوگرافیک و..) به بزرگ‌ترین پیوند دهنده کسب‌‌وکارهای کوچک و بزرگ با کاربران و مشتریان تبدیل شده است. در واقع یکی از عواملی که می‌تواند به تاثیرگذاری و رونق بیشتر کسب‌وکارها بر کاربران منجر شود، محتوای باکیفیت و صادقانه است. به همین دلیل است که شرکت‌ها و حتی استارت‌آپ‌ها  تلاش دارند تا از طریق تولید محتوای تخصصی و رایگان، علاوه بر تأثیرگذاری و ارتباط بیشتر با کاربران و مشتریان خود، سطح وفاداری آن‌ها را نیز افزایش دهند.

پارسی‌جو رسالت خود را بر فراهم‌کردن بستری امن و مطمئن برای جستجوهای اینترنتی کاربران ایرانی، ایجاد سرویس‌های متنوع و کاربردی ( خبر، ویدیو، آوا و موزیک، نقشه، آب‌وهوا، بازار، دانلود، تصویر، ترجمه، استخدام، ورزش)، رفع نیازهای مختلف پارسی زبانان در حوزه وب و پیشبرد دانش بومی و دانشگاهی کشور در این حوزه نهاده است.


منبع:http://parsijoo.ir


چهارشنبه 29 آبان 1398
ادامه مطلب

الرساله الغازانیه فی آلات الرصد کتابی است که در زمینه معرفی ابزارهای رصدخانه ای و نحوه استفاده از آنها به زبان فارسی به نگارش درآمده است. نویسنده این کتاب کمال نام دارد که در زمان پادشاهی سلطان محمود غازان زندگی می کرده است.  سلطان محمود غازان معروف به غازان خان هفتمین پادشاه سلسله ایلخانیان بود که بین سال های 703-694  هجری قمری در شهر تبریز حکومت کرد.

این رساله شامل دو بخش است: بخش اول در مورد ابزارهای رصد و نحوه استفاده از آن صحبت می کند و بخش دوم نیز به مکان یابی ستاره ها و سیارات پرداخته است.

در مقدمه کتاب نویسنده می‌گوید:" و بنده کمینه کمال سال هاست که به دعا گویی دولت همایون پادشاه عالم، ایلخان اعظم، سر شهنشاه روی زمین سلطان غازان خان (خلد الله ملکه و دام علی العالمین ظله)، مشغولست مدتی درین فکر بود و طالب آنکه آلات رصدی دست دهد که پی رنجی و مشقتی به تحقیق و تدقیق مطالب ارصاد از او حاصل شود تا به دولت پادشاه عالم (ادام الله ظله) دوازده نوع آلت رصدی روی نمود که پیش از این هیچ کس از متقدمان و متاخران مثل چنین آلات دست نداد و میسر نگشت که تمامت مطالب ارصاد ازین آلات معلوم می شود"

علاقه مندان به پژوهش در تاریخ نجوم اسلامی می توانند نسخه پی دی اف این کتاب ارزشمند خطی را از لینک زیر دریافت کنند:

دریافت نسخه پی دی اف کتاب الرساله الغازانیه فی آلات الرصد

(نسخه پی دی اف این کتاب دارای دسترسی آزاد از طریق کتابخانه مجلس است)

لازم به ذکر است که نسخه های خطی این کتاب در کتابخانه های زیر نگه داری می شود:

● کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی. مشاهده مشخصات اثر در وبسایت کتابخانه مجلس

● کتابخانه و موزه ملی ملک. مشاهده مشخصات کتاب در وبسایت کتابخانه ملک 

● کتابخانه مدرسه علی شهید مطهری

منبع جهت مطالعه بیشتر در مورد تاریخ نجوم اسلامی:

پایگاه آی نجوم (نجوم در اسلام و ایران) 


جمعه 24 آبان 1398
ادامه مطلب
👈نویسنده : مهرداد شبان

تاکنون برای مدیریت دانش مدل های زیادی ارائه شده  که هر کدام به بخش ها و جنبه های خاص مدیریت دانش پرداخته اند در عین حالی که اشتراکات این مدل ها هم زیاد است. در پاورپوینت حاضر بعد از بیان مقدمه ای کوتاه در مورد مفهوم دانش و مدیریت دانش، دسته بندی های مختلفی از مدل های مدیریت دانش ارائه و سپس تعدادی از این مدل ها شرح داده شده است. 

     

   مشاهده و دانلود پاورپوینت مدل های مدیریت دانش از گوگل درایو

  تهیه و تنظیم: مهرداد شبان غازانی، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات دانشگاه تبریز



سه شنبه 21 آبان 1398
ادامه مطلب
صفحات سایت
تعداد صفحات : 71
درباره نویسنده
ملیحه باغبان

📖  کارشناسی کتابداری
دانشگاه پیـــام نور مرکز تبریز

📖  کارشناسی ارشد
مدیریت اطلاعات دانشگاه تبریز

📖  دانشجوی دکتری
بازیـــابی اطـلاعــات و دانــــش