- پسورد:www.p30world.com
تصاویر از جمله منابع اطلاعاتی هستند که هر روزه میلیون ها قطعه بر تعداد آن ها افزوده می شود و به دلیل همین حجم بالای تولید و نیز ویژگی های خاص منابع دیداری، سازماندهی و نمایه سازی آن ها با چالش هایی همراه است. مسئله نمایه سازی و بازیابی تصاویر از سال 1970 میلادی به بعد به مقوله پژوهشی فعالی تبدیل شد و محققان دو حوزه مدیریت پایگاه ها و علوم رایانه در این زمینه رویکردهای مختلفی ارائه داده اند که آن ها را می توان به دو قسمت کلی روش های سنتی یا متنی و روش های محتوایی تقسیم کرد (عباسپور، 1386).
رویکردهای رایج در بازنمایی تصاویر
الف) رویکرد متنی: در این رویکرد به هر تصویر مثل آثار مکتوب چندین اصطلاح نمایه ای نسبت می دهند به طوری که بازتاب دهنده موضوع تصویر باشد. این ساده ترین روش برای بازنمایی تصاویر است و بیشتر افراد نیز ترجیح می دهند تا با وارد کردن چند کلمه در موتور های کاوش به تصویر مورد نظر خود برسند. دو روش برای اختصاص اصطلاحات نمایه ای برای منابع دیداری وجود دارد: استفاده از زبان آزاد و استفاده از زبان کنترل شده. در روش اصطلاح دهی با زبان آزاد، نمایه ساز از توصیفگرهایی که خود مناسب می داند برای توصیف مفاهیم موجود در تصویر استفاده می کند. به عنوان نمونه، تگ هایی که در اینستاگرام توسط کاربران ایجاد می شود را می توان ذکر کرد. در اصطلاح دهی با واژگان کنترل شده نیز نمایه ساز از طرح های رده بندی، سرعنوان های موضوعی و اصطلاحنامه ها برای انتخاب واژگان جهت توصیف تصویر استفاده می کند. لنکستر (1382) واژگان کنترل شده را فهرستی معتبر می داند که نمایه سازان تنها اصطلاحاتی را می توانند به مدرک اختصاص دهند که در این فهرست وجود داشته باشند. کتابخانه کنگره برای منابع گرافیکی اصطلاح نامه ای دارد که در آن هر مدخل حاوی تصویر نمونه همراه با ذکر اصلاحات مرتبط و عام تر است.
یکی دیگر از رویکردهای متنی برای توصیف منابع دیداری قالب های فراداده ای است. قالب های فراداده ای علاوه بر موضوع، مشخصات دیگر تصویر مثل نام سازنده یا عکاس، فرمت و اندازه تصویر را به شکل متنی توصیف می کنند به طوری که هر یک از این مشخصات می توانند به عنوان نقاط دسترسی برای بازیابی دقیق تر تصاویر از طرف نظام های جستجو استفاده شوند. حریری و حسینی شکرایی (1391) در پژوهش خود عناصر یک طرح فراداده ای مناسب برای انواع منابع دیجیتالی از جمله تصاویر را ذکر کرده اند که شامل طیف وسیعی از اطلاعات از جمله عنوان، تاریخ تهیه، اطلاعات مربوط به فایل تصویر، اطلاعات مربوط به دوربین و سایر موارد می شود. قالب فراداده ای دوبلین کور، قالب فایل تصویری قابل تبادل که حاوی اطلاعات مربوط به دوربین است و چارچوب ابر داده ای قابل توسعه از جمله قالب های فراداده ای موجود برای توصیف تصاویر هستند.
ب) رویکرد محتوایی: نمایه سازی محتوایی تصاویر، بر اساس خصوصیات سطح پایین تصاویر مانند رنگ، شکل، بافت و هر خصوصیتی که مستقیما تصویر را توصیف کند کار می کند. طیف رنگی، با محاسبه هیستوگرام رنگ برای هر تصویر مشخص می شود. هیستوگرام رنگی یک تابع چهار بعدی است که شدت رنگ های اصلی را برای هر نقطه، توصیف می کند. وقتی تفاضل دو هیستوگرام رنگ به اندازه کافی کوچک باشد دو هیستوگرام شبیه هم هستند (ذوالفقاری و خسروی 1392). میزان روشنایی دو نقطه مجاور و تمایز آن، بافت را توصیف میکند. شکل نیز یکی از مشخصه های مهم اشیای فیزیکی است که با تحلیل لبه های تصویر تعیین می شود.
شکل 1. ساختار سامانه تعاملی بازیابی تصویر (شمسی گوشکی و همکاران، 1393).
حاشیه نویسی خودکار: ایده اصلی حاشیه نویسی خودکار تکنیک هایی است که مفهومی را با استفاده از مجموعه تصاویر نمونه بسیار زیاد به صورت خودکار یاد می گیرند و از این مدل های مفهومی برای برچسب زدن به تصاویر جدید استفاده می کنند. مشخصه کلیدی حاشیه نویسی خودکار این است که مجموعه ای از اصطلاحات نمایه ای را بر اساس محتوای تصاویر پیشنهاد می دهد.
ترتیب کار بدین صورت است که ابتدا مجموعه ای از تصاویر اولیه توسط کارشناسان وارد سیستم می شود. سپس با استفاده از خوشه بندی، این مجموعه تصاویر در کلاس های مختلف قرار می گیرند مانند غروب آفتاب، ماشین، حیوانات مختلف، ابزارآلات و غیره. سپس به هرکدام از کلاس ها مجموعه ای از اصطلاحات نمایه ای اختصاص می گیرد. در مرحله بازیابی نیز، هر تصویر دلخواه بعد از ورود به سیستم تقسیم بندی و بعد از استخراج ویژگی های هر بخش، کلاس آن بخش از تصویر مشخص می شود و در نهایت تصاویری از آن کلاس که بیشترین شباهت را به بخش مذکور دارند انتخاب و از اصطلاحات اختصاص داده شده برای توصیف آن بخش از تصویر استفاده می شود. با انجام این فرایند برای همه بخش ها، کل تصویر با چند اصطلاح بازنمایی می شود (عبداللهئی و فائز، 1393). در شکل (2) نتایج حاشیه نویسی خودکار با نمایه سازی دستی تصاویر توسط انسان مقایسه شده است.
شکل 2. مقایسه حاشیه نویسی خودکار با حاشیه نویسی دستی توسط انسان (بهرامی و صنیعی آباده، 1394).
منابع:
عباسپور، جواد (1386). نمایهسازی تصاویر: چالشها و رویکردها. تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی، 39(44).
لنکستر، فردریک (1382). نمایه سازی و چکیده نویسی، مبانی نظری و عملی (عباس گیلوری، مترجم). تهران: نشر چاپار.
حاجی اسمعیلی، محمدمهدی؛ منتظر، غلامعلی (۱۳۹6). نگاهی بر بازیابی معنایی تصاویر در وب. سومین کنفرانس بین المللی وب پژوهی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
حریری، نجلا؛ حسینی شکرایی، افروز (1391). بررسی طرح¬های فرا داده ای منابع دیجیتالی تصویری، صوتی و ویدیوئی و شناسایی طرح مناسب. پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، 2 (2)، 222-201.
ذوالفقاری، احمد؛ خسروی، حسین (1392). روشی سریع دربازیابی تصاویر مبتنی بر محتوا با استفاده از ترکیب ویژگی لبه و رنگ. همایش ملی مهندسی برق و توسعه پایدار با محوریت دستاوردهای نوین در مهندسی برق، موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد، ایران.
شمسی گوشکی، اسما؛ نظام آبادی پور، حسین؛ سریزدی، سعید؛ کبیر اله، احسان. روشی برای بازخورد ربط براساس بهبود تابع شباهت در بازیابی تصویر بر اساس محتوا. پردازش علائم و دادهها، ۱۱ (۲)، ۴۳-۵۵.
عبدالله ئی، فاطمه؛ کریم، فائز (۱۳۹3). حاشيه نويسي خودکار تصاوير با کلاس بندي به کمک شبکه عصبي. بیستمین كنفرانس ملي سالانه انجمن كامپيوتر ايران، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
یکی از پیش نیازهای اصلی پژوهش در حوزه ی علوم انسانی, دسترسی به اسناد دیجیتالی ست. با وجود دیجیتالی شدن حجم انبوهی از اسناد در کتابخانه ها, کنفرانس روسای مدیریت آرشیوی ایالت فدرال آلمان (KLA) اعلام کرد که تنها 5 تا 10 درصد اسناد آرشیوی دیجیتالی شده اند و 90 تا 95 درصد هنوز دیجیتالی نشده اند.با این شرایط محققانِ علاقمند به استفاده از اسناد آرشیوی دو راه پیش رو خواهند داشت: یا باید سند مورد نیاز خود را سفارش دهند تا بصورت دیجیتالی شده برایشان ارسال شود که هزینه بر و زمان بر خواهد بود و یا از دستگاههای دیجیتالی موجود در مراکز آرشیوی برای عکسبرداری استفاده کنند.
مراجعه کنندگان اگر خود مجبور به اسکن از اسناد باشند, با سه مشکل مواجه هستند: مشکلات صحافی در جلد و صفحات کتابها( به دلیل قدمت اسناد), شرایط نور در اتاق های مطالعه و ممنوعیت نور فلاش دوربین.
بنیاد تحقیقاتی آلمان (DFG), برای دیجیتال سازی اسناد وضوح تصویر 300DP و عمق رنگ 8 بیت را مناسب اعلام کرده که در حال حاضر با دوربین تلفن های همراه این امر می تواند محقق شود.تلفن همراه به عنوان یک دستگاه که همواره در دسترس تمامی مراجعه کنندگان است, می تواند مورد استفاده قرار گیرد.مزیتی که دوربین های تلفن همراه نسبت به اسکنر دارد,این است که نیاز به تماس سطح کتاب با دستگاه نیست و مشکلی برای مدارک ایجاد نمی شود.
DOCSCAN نرم افزار منبع باز با قابلیت تشخیص بلادرنگ صفحه و قابلیت عکسبرداری متوالی ست که از طریق github,google play store در دسترس است.
این برنامه قابیلت تشخیص تورق صفحات مدارک و عکسبرداری بلادرنگ و متوالی را دارد .
scantent پایه ای خیمه شکل است که تلفن همراه در بالای خیمه قرار گرفته و نور پیرامون را مسدود و نور ال ای دی غیر مخرب ایجاد می کند.ترکیب docscan و scantent در سیستم تلفن های همراه موجب کاهش هزینه ی کاربران برای دیجیتالی کردن اسناد در آرشیو ها می شود.
ترجمه از: ملیحه باغبان، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات دانشگاه تبریز
یک سند هویتی سندی است که به منظور شناسایی یک شخص خاص و یا تایید او و یا جنبههایی از آن شخص از قبیل اسم، سن، آدرس و شماره شناسایی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که برخی کشورها کارت شناسایی رسمی صادر می کنند، کشورهایی هم هستند که از اسناد غیر رسمی جهت تایید هویت افراد بهره می گیرند انواع مختلفی از اسناد هویتی وجود دارد؛ از قبیل پاسپورت، کارت شناسایی ملی، کارت اقامت، گواهی تولد و گواهی فوت، گواهینامه رانندگی و کارت شناسایی نظامیان. عکس پرسنلی موجود بر روی اسناد هویتی نیز به منظور پیوند دادن یک سند به یک فرد خاص استفاده میشود.
بنیان تقلب در اسناد هویتی بر ایجاد هویتهای جعلی استوار است که اغلب از طریق ادغام اطلاعات واقعی با اطلاعات ساختگی ساخته می شوند. به عنوان مثال شخص جاعل می تواند شماره تامین اجتماعی یک فرد را با اسم فرد دوم و آدرس فردی دیگر ترکیب کرده و یک سند هویتی جدید تولید کند. شخص مذکور سپس می تواند از این سند جعلی برای دریافت اعتبار مالی یا خریدهای بزرگ و یا برای انجام فعالیتهای مختلف دیگر که نیازمند ارائه پیشینه مالی است استفاده کند.
به دلیل پیشرفت و توسعه رایانهها چاپگرها و اسکنرها و نیز قیمت نسبتا پایین آنها، جعل اسناد هویتی به یک مشکل بزرگ در عصر حاضر تبدیل شده است؛ به طوری که هم اکنون اسناد هویتی جعلی به طور گسترده در سطح جهان استفاده میشوند؛ از جمله در مهاجرتهای غیر قانونی، قاچاق دارو و مواد مخدر، قاچاق انسان و حملههای تروریستی. محققان تخمین زده اند که یک رشد 40 درصدی در تعداد اسناد هویتی مکرر بین سالهای 2018-2014 روی خواهد داد. پیش بینی شده که ضرر مالی ناشی از این قضیه از 5 میلیارد دلار به 8 میلیارد دلار در سال افزایش پیدا خواهد کرد. در این رابطه تعداد زیادی از پژوهشگران این موضوع را مورد بحث قرار داده و برای حل و جلوگیری از آن روشهای مختلفی را ارائه کرده اند.
روشهای تشخیص جعل
(1) نهاننگاری (واترمارکینگ) الکترونیکی: فرایندی است که در آن یک رشته از دادهها به منظور حفاظت از مالکیت یک شخص بر یک شی چند رسانه ای، در آن جاسازی میشود که میتوان آن را در چند دسته طبقه بندی کرد. دسته اول نهاننگاریهایی هستند که مبتنی بر اشیائی چون متن، تصویر میباشند. دسته دوم که بر پایه درک افراد است میتواند نهاننگاری قابل رویت و یا غیر قابل رویت باشد. و دسته سوم مبتنی بر مقاومت است؛ یعنی چگونه واترماک در مقابل اقدامات جاعلان مقاومت میکند. این نوع از نهاننگاری میتواند شکننده، نیمه شکننده و مقاوم باشد.
(2) بیومتریکس (زیست سنجشی): شامل مشخصههای فیزیکی و رفتاری منحصر به فرد است که برای تایید هویت یک شخص استفاده میشوند. مشخصه فیزیکی شامل شکل اجزای خاصی از بدن از قبیل اثر انگشت، دی ان ای، چهره، دست، شبکیه چشم و بوی بدن است. مشخصههای رفتاری نیز رفتار و عادات شخصی از قبیل الگوی تایپ کردن، راه رفتن، صدا و ژست و حرکات بدن را شامل می شود.
(3) استگانوگرافی (پنهان نگاری): که علم و هنر پنهان کردن اطلاعات به وسیله جاسازی پیامهایی در داخل متن، تصویر، صوت و ویدیو است. هدف پنهان نگاری، پنهان کردن یک پیام در یک شی میباشد.
پژوهش های مرتبط
مترجم: مهرداد شبان غازانی، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات دانشگاه تبریز
منابع:
A. B. Hassan and Y. A. Fadlalla, "A survey on techniques of detecting identity documents forgery," 2017 Sudan Conference on Computer Science and Information Technology (SCCSIT), Elnihood, 2017, pp. 1-5.
[1] Yang, Chunlin. "Fingerprint biometrics for ID document verification." 2014 9th IEEE Conference on Industrial Electronics and Applications. IEEE, 2014.
[2] Schouten, Ben, and Bart Jacobs. "Biometrics and their use in epassports."Image and Vision Computing 27.3 (2009): 305-312.
[3] Perry, Burt, Scott Carr, and Phil Patterson. "Digital watermarks as a security feature for identity
اکثر ما زمانی که به دنبال مقاله ای در رشته خودمان به زبان فارسی یا انگلیسی هستیم، چاره کار را تنهاجستجو در گوگل می بینیم؛ حال آن که با جستجو در این موتور کاوش نمی توان به منابع بسیاری که در پایگاه های اطلاعاتی وجود دارند دسترسی پیدا کرد. به همین خاطر در نوشته حاضر قصد دارم تا چند پایگاه را جهت پیدا کردن مقالات خارجی معرفی کرده و همچنین نحوه دسترسی رایگان به آنها را به شما نشان بدهم.
Springer
https://link.springer.com/advanced-search
شما از طریق پایگاه اشپرینگر می توانید به صورت رایگان به جستجوی مقالات به چند زبان مطرح دنیا در بسیاری از رشته ها و بر حسب موضوع، نوع منبع (مقاله، بخشی از کتاب و..) بپردازید. در فهرست نتایج جستجو با کلیک بر روی هر عنوان به صفحه مربوط به اطلاعات مقاله مورد نظر هدایت می شوید که دانلود متن کامل آن از طریق خود سایت نیاز به پرداخت هزینه دارد. اما جای هیچ گونه نگرانی نیست. شما می توانید آدرس اینترنتی مربوط به صفحه مقاله یا شماره doi مقاله را کپی کرده و سپس با مراجعه به سایت freepaper.me آن را در باکس مربوطه وارد و متن کامل مقاله را به صورت رایگان دانلود کنید.
مراحل کار به صورت تصویری توضیح داده شده است:
Megapaper
پایگاه تامین منابع علمی که در داخل ایران طراحی شده ، یک ابزار بسیار مفید برای جستجو همزمان در تعداد زیادی از پایگاه های معتبر دنیا در زمینه مقالات و منابع معتبر علمی و در بسیاری از رشته ها است. کافی هست که موضوع مورد نظر را در کادر وارد کرده و سپس در لیست نتایج با کلیک بر روی هر عنوان به اطلاعات مربوط به مقاله دسترسی پیدا کنید. با کلیک بر روی .... Url: http://dx.doi به صفحه مربوط به چکیده مقاله در پایگاه مرتبط هدایت می شوید. اگر امکان دانلود متن کامل در پایگاه مورد نظر موجود نبود مشابه آنچه که در مورد پایگاه قبلی گفته شد، شما می توانید با کپی کردن آدرس چکیده یا شماره doi مقاله و وارد کردن آن در کادر مربوط در سایت freepaper.me به سادگی متن کامل مقاله را دانلود کنید.
Sciencedirect
https://www.sciencedirect.com/search/advanced
ساینس دایرکت یکی دیگر از پایگاه هایی هست که شما می توانید در آن به جستجوی طیف وسیعی از مقالات در رشته های مختلف بپردازید. در اینجا نیز مثل پایگاه های قبلی با کلیک بر روی هر عنوان چکیده مقاله مورد نظر را مشاهده می کنید. در صورت نیاز به متن کامل با کپی کردن آدرس چکیده یا شماره doi مقاله و وارد کردن آن در کادر مربوط در سایت freepaper.me می توانید به صورت رایگان به متن کامل آن دسترسی پیدا کنید.
Googlescholar
و در نهایت گوگل اسکالر، پایگاه استنادی رایگان که قبلا به شکل کامل در این لینک معرفی شده است. با جستجوی عبارت مورد نظر در این پایگاه نیز می توان به طیف وسیعی از منابع دسترسی پیدا کرد که متن کامل برخی از آنها را می توانید مستقیما و برخی را نیز با استفاده از روش مطرح شده در پایگاه های قبلی دانلود کنید.
آسیبها و مشکلات زیست محیطی امروز به یک نگرانی جدی در سطح جهان تبدیل شده است. آلودگی آب ها، خشک شدن دریاچهها، کاهش پوشش گیاهی، آلودگی هوا و گرمایش جهانی نمونههایی از این مشکلات هستند. اگر برای پیشگیری و کاهش این مشکلات اقداماتی صورت نگیرد، حیات انسان ها و سایر موجودات کره زمین با تهدید بزرگی روبرو خواهد شد. از آنجایی که بیشتر معضلات زیست محیطی در نتیجه فعالیتهای گوناگون انسانی ایجاد می شوند، بنابراین می توان با اجرای برنامههایی در جهت توسعه فرهنگ حمایت از محیط زیست این معضلات را به حداقل رساند. در این راستا سازمان های مختلف از جمله کتابخانهها برنامههای متنوعی را اجرا می کنند.
جنبش کتابخانههای سبز از جمله این موارد است که در راستای کاهش اثرات منفی زیست محیطی کتابخانه ها در اوایل دهه 1990 آغاز شد و در اوایل قرن حاضر محبوبیت یافته است. اعلامیه تالوریس، به عنوان اولین بیانیه رسمی در زمینه لزوم توجه به پایداری زیست محیطی در آموزش عالی (که در سال 1990 مکتوب و توسط بیش از 40 کشور امضا شد)، تاثیر مهمی بر این جنبش داشت. این اعلامیه به عنوان یک برنامه عملی، کتابخانه های دانشگاهی را ملزم به توسعه سواد زیست محیطی در جهت پرورش شهروندانی با دغدغه زیست محیطی می کند (بیانیه تالوریس، 2001.(
مفهوم کتابخانه سبز اجزای مختلفی دارد از جمله: ساختمان سبز، عملیات و راهکارهای سبز، خدمات و برنامه های سبز، نظام های اطلاعاتی سبز و مجموعه های سبز.
ساختمان های سبز
اولین چیزی که در هنگام صحبت کردن در مورد کتابخانه های سبز به ذهن می رسد، ساختمان کتابخانه است. یک ساختمان سبز یا پایدار سازه ای است که طراحی، ساخت، نوسازی، کارکرد آن به گونه ای است که منجر به استفاده موثر از منابع شده و کمترین تاثیر منفی را بر محیط زیست داشته باشد (سازمان بازیافت کالیفرنیا، 2018(
ساختمان های سبز نه تنها منجر به استفاده بهینه از منابع انرژی تجدید ناپذیر میشود بلکه به کاهش تولید گاز دی اکسید کربن نیز کمک میکنند. ساختمان به عنوان یکی از مهم ترین عناصر مصرف کننده سوخت و تولید کننده گازهای گلخانه ای است. برای مثال، در ایالات متحده، ساختمان ها حدود 70 درصد برق مصرفی و 40 درصد از کل تولید گاز دی اکسید کربن را به خود اختصاص می دهند (اداره اطلاعات انرژی آمریکا، 2017(
مواردی که در ساختمان کتابخانه ها منجر به کاهش مصرف منابع انرژی از جمله آب و برق میشود عبارتند از: استفاده از سیستم های روشنایی، تهویه هوا، گرمایش، سرمایش و تجهیزات داخلی مناسب، نصب صفحات خورشیدی یا سیستم زمین گرمایی، استفاده از سیستم های تصفیه آب، پنجره های دو جداره، استفاده از سیفون در دستشویی ها جهت کاهش مصرف آب.
عملیات و راهکارهای سبز
عملیات و راهکارهای سبز در کتابخانه ها شامل موارد مختلفی است که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود:
استفاده مجدد یا اهدای اقلام و منابع کتابخانه به جای ذخیره و نگهداری آنها.
جدا کردن ضایعات و بازیابی آنها در محل کتابخانه
کاهش یا استفاده مجدد از کاغذ
حذف استفاده از پلاستیک و تشویق به استفاده از ظروف غیر پلاستیکی
استفاده از کاغذ بازیافت شده و بدون کلر
تنظیم چاپگر برای چاپ دورویه
اشتراک مواد چاپی از طریق شبکه به جای چاپ نسخه های متعدد از آن
خدمات و برنامه های سبز
انجمن کتابداری ایالات متحده نیز برنامه هایی را در این زمینه پیشنهاد کرده است از جمله: استفاده از ویدئوهای زیست محیطی، نمایش یا اجرای برنامه های سخنرانی، ایجاد فرصت هایی برای کودکان به منظور علاقه مند سازی آنها به مسائل زیست محیطی نظیر برگزاری مسابقات طراحی پوستر و مشاعره، برقراری ارتباط با گروه های محلی علاقه مند به مسائل زیست محیطی و اطلاع از نیازهای اطلاعاتی آنها و تعامل با مدارس محلی برای پشتیبانی برنامه ها و طرح های آموزشی آنها نظیر طرح ها و مدل های محیط زیستی (قربانی و باب الحوائجی، 1396.(
نظام های اطلاعاتی سبز
نظام های اطلاعاتی مهم ترین بخش در کتابخانه ها و خدمات کتابخانه ای هستند. استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در سیستم های اطلاعاتی و خدماتی کتابخانه ها منجر به صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای میشود. در سالهای اخیر مطالعات و گزارش هایی درباره میزان انرژی مصرفی در فناوری ارتباطات و اطلاعات و جستجوهای اینترنتی منتشر شده است. این گزارش ها میتواند به درک اثرات زیست محیطی خدمات و سیستم های اطلاعاتی کمک کند. به عنوان مثال یک جستجو در گوگل باعث خروج یک تا ده گرم گاز دی اکسید کربن میشود که این میزان بستگی به مدت زمان استفاده از اینترنت، نوع کامپیوتر و تجهیزات مورد استفاده دارد (لیکه، 2009). هر روزه به طور متوسط 5/3 میلیارد جستجو در جستجوگر گوگل انجام می شود (آمار لحظه ای اینترنت، 2018.(
میزان کل مصرف برق گوگل در سال 2010 در حدود 2.26 میلیون مگاوات بوده است. همچنین برق مصرفی اینترنت بین 170 و 307 گیگاوات برآورد شده است که این مقدار 19-11 درصد کل انرژی مصرفی بشر است. (چادهاری، 2013). میزان تولید گاز دی اکسید کربن برای یک کامپیوتر معمولی در صورتی که برای تمام روز روشن باشد (24 ساعت) 494 کیلوگرم است. با تولید 10 مگا بایت داده، 2-2/1 کیلوگرم گاز دی اکسید کربن تولید میشود (کریستینسن، 2011) میزان برق مصرفی توسط سرورها و مراکز اطلاعاتی در عرض 5 سال دو برابر شده است که این مقدار 40 برابر برق مصرفی یک ساختمان اداری معمولی است (کانل، 2010(
مجموعه های سبز و توسعه آنها
کانل (2010) سه جنبه برای توسعه مجموعه های سبز ذکر میکند:
انتخاب منابع: این مورد مربوط به انتخاب منابع در موضوعاتی چون محیط زیست، رایانش سبز، کشاورزی ارگانیک و صرفه جویی به هنگام مجموعه سازی در کتابخانه ها است.
جایگزینی منابع: توسعه مجموعه کتابخانه ای مستلزم جایگزینی/ وجین منابع قدیمی یا فرسوده است. راهکارهای سبز در این مورد شامل فروش، اهدا، بازیافت و استفاده مجدد از منابع قدیمی و فرسوده به جای دور انداختن آنهاست. علی رغم اینکه بازیافت منابع چاپی آسان است، اما بازیافت منابع قدیمی چند رسانه ای مثل سیدیها، کتاب های صوتی-که پلاستیکی هستند- سخت تر است.
قالب منابع: پایداری مجموعه های کتابخانه ای با توجه به اثرات زیست محیطی منابع چاپی و منابع الکترونیکی بیان میشود. مطالعات زیادی در مورد مقایسه این دو قالب انجام شده است که به بررسی مزایا، هزینه، قابلیت دسترسی، ذخیره سازی و پردازش آنها پرداخته اند. از بعد زیست محیطی، میزان دی اکسید کربن حاصل از منابع بیشتر از سایر عوامل مورد توجه قرار می گیرد.
منابع
قربانی، محبوبه؛ بابالحوائجی، فهیمه؛ و نوشینفرد، فاطمه (1396). شاخصهای مدیریت پایدار برای کتابخانههای سبز: پژوهش کیفی. فصلنامه مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات، 28(1), 29-45.
Christensen, Karen (2011).Sustainability in Collection Development: Seeing the Forrest and the Trees. Against the Grain, Vol. 22:Iss. 6, Article
Connell, V (2010). Greening the Library. Collection Development Decisions. The Journal of the New Members Round Table, 1(1)
Energy Information Administration (2017). Annual Energy Outlook with Projections for 2050. retrieved November 27, 2018, from https://www.eia.gov/outlooks/aeo/pdf/0383(2017).pdf
قوم نگاری یکی از روش های تحقیق در علوم انسانی است. در این روش محقق با درگیری فعال در میدان تحقیق به دنبال مشارکت در توسعه معرفت علمی در گروه ها یا فرهنگ ها است.مشاهده مورد مطالعه در شرایط طبیعی و نهایتا تحلیل و ارزیابی یافته ها در زمینه و بستر پژوهش باعث دیدی جامع نگر در تحقیق قوم نگاری با اعتبار نسبتا بالایی گردیده است. قوم نگاری بر اساس بنیان نظری بر فرهنگ و با دیدی کل گرایانه به مطالعات عمیق برای توصیفی دقیق و فشرده از مورد مطالعه می پردازد.
پژوهش تاریخی نقش مهمی در تکوین نظریه و شکل گیری روش کار ایفا می کند؛ این پژوهش به عنوان نوعی روش تحقیق به همه ی رشته های علمی مربوط می گردد و با وجود تفاوت بسیارش با سایر روش هاهنوز یک روش «علمی» بوده و باید با معیار های علمی سازگار باشد. قابل توجه ترین تفاوت میان پژوهش تاریخی و همه ی شیوه های موجود دیگر ماهیت «شواهدی» است که برای تکوین نظریه یا آزمودن فرضیه مورد استفاده قرار می گیرد. برخلاف سایر روش ها که برای ایجاد اطلاعات به عنوان بخشی از فرآیند پژوهش طراحی می گردند. پژوهش تاریخی به داده هایی متکی است که پیشتر تولید شده واینک به نحوی موجودند.مطلب ذکر شده به معنای عدم توانایی این نوع پژوهش در تولید برخی اطلاعات نیست اما به هر حال بخش نسبتا کوچکی از داده های طرح ریزی شده برای تحلیل را تشکیل می دهد و این به موضوع تحقیق بستگی خواهد داشت. گذشته از همه، تاریخ درست از این همه لحظه ای که گذشت،جمله ای که هم اینک خواندید اکنون بخشی از تاریخچه شما گشته است. گرچه بسیار تازه باشد.
تحلیل محتوا، فرآیند تبدیل کیفیت ها به کمیت ها و سپس تبدیل همین کمیت به کیفیت است. این روش، بیشتر در روند پژوهی، پژوهش های تلفیقی بررسی تصویر واقعیت ها و نیز بررسی میزان انطباق برنامه ها با ویژگی های ساختاری و محتوایی بکار برده می شود.
در این روش به جای مشاهده مستقیم رفتار افراد یا درخواست از آنان برای پاسخ دادن به مقیاس ها یا مصاحبه با آنان، پژوهشگر ارتباط هایی را که افراد ایجاد کرده اند؛ انتخاب و سئوال هایش را در آن ها جستجو می کند.
بنابه تعریف رابرت یین:
مطالعه موردی،یک کاوش تجربی است،که ازمنابع وشواهد چندگانه برای بررسی یک پدیده موجود درزمینه واقعی اش درشرایطی که مرز بین پدیده وزمینه آن به وضوح روشن نیست،استفاده می کند.
فهرست مطالب:
مطالعه موردی چیست؟
•تفاوت های مطالعه موردی با سایر روشهای تحقیق
•انواع تحقیقات موردی•کاربردهای روش تحقیق موردی
•زمینه های کاربرد تحقیق موردی بعنوان یک استراتژی تحقیق
•خصوصیات مطالعه موردی
•ویژگی های روش تحقیق مطالعه موردی
•مزایای مطالعه موردی•معایب مطالعه موردی
•طرح ریزی تحقیقات یک موردی و چند موردی
•ویژگی طرح تحقیق موردی
•اجزای تشکیل دهنده طرح تحقیق موردی
•ارائه تئوری بعنوان بخشی از طرح تحقیق
•نقش تئوری در تحقیقات موردی
•ابزارهای تحقیق موردی•مورد چیست؟
•مراحل مطالعه موردی
•منابع و مأخذ
پیمایش نوعی از روش تحقیق کمی است که با به کارگرفتن پرسش نامه یا مصاحبه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوی شده از نمونه معرف جمعیت یا از کل افراد جمعیت دیدگاه ها، نگرش ها، باورها و رفتار های جمعیت مورد مطالعه را توصیف می کند. با این روش می توان گرایش افراد و توصیف معنای اطلاعات جمع آوری شده را از طریق مقایسه آنها با نتایج مطالعات پیشین مطالعه کرد.
دانلود پاورپوینت روش پژوهش پیمایشی
تهیه و تنظیم: مهرداد شبان غازانی، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات دانشگاه تبریز
رئوس مطالب ارائه شده در پاورپوینت:
تعریف پیماش
ویژگی های روش پیمایشی
تفاوت پیماش با سایر روش ها
تاریخ استفاده از روش پیمایشی
مزایا و معایب استفاده از پرسشنامه و مصاحبه
انواع پرسشنامه و خصوصیات یک پرسشنامه مناسب
سهم پیماش در میان سایر روش های پژوهش
پیماش توصیفی و پیماش همبستگی
فرایند انجام پیمایش
مزایا و معایب روش پیمایشی
تهیه و تنظیم: ندا محمدی - نگار قاسم پور، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات
دانشگاه تبریز
دانلود Adobe Reader XI با امکان یادداشت گذاری و هایلایت کردن
لینک دانلود مستقیم فایل 114 مگابایت