illustration مخففIllus
درفهرستنویسی لاتین برای کتابهایی که به نوعی دارای تصویر هستند به صورت مخفف درقسمت مشخصات ظاهری قید می شود. ولی در فارسی به صورت کامل کلمه مصور برای کتابهای تصویر دار به کار می رود . به استثنای کتابخانه ملی سایر کتابخانه ها می توانند از این کلمه بجای هرگونه تصویر اعم از عکس , چهره , نقاشی , نمودار وتصویرهای گرافیکی استفاده نماید.مصور سازی یکی از راهبردهای مهم برای خلاصه سازی وکاهش حجم اطلاعات وافزایش کیفیت شناخت آنهاست . روشهای مصور سازی به میزان زیادی در انتقال اطلاعات به انسان موثرهستند. ازاهداف مهم استفاده از فنون وشیوه های مصورسازی ایجاد شرایط بهتر تفکر وتحلیل اطلاعات نزد کاربران است .از حدود دودهه پیش به این سوتوجه به ارائه ونمایش دیداری داده ها ومفاهیم مربوط به آنها رشد بسیار بالایی داردوروشهای علمی در این حوزه بوجود آمده اند.
تعریف مصور سازی:
شاخهای از آمار توصیفی است که به مطالعه چگونگی نمایش داده و انتقال اطلاعات به بیننده میپردازد.یک هدف اصلی مصورسازی داده انتقال بهینه اطلاعات به بیننده توسط داده نمای است.مصورسازی بهینه کاربر را قادر به تحلیل داده و استدلال در مورد آن می کند مصور سازی داده هم علم است و هم هنر.
مصور سازی اطلاعات به چه کار می آید؟
مصور سازی اطلاعات، ارائه داده ها در فرمت تصویری و گرافیکی است. این نوع ارائه تصمیم گیران و صاحبین اطلاعات را قادر می سازد، تا آنالیز داده های خود را به صورت بصری دریافت کنند. همین موضوع باعث می شود تا درک مفاهیم دشوار و شناسایی الگوهای جدید برایشان ساده تر گردد. همواره ثابت شده که ما با تماشای تصاویر اطلاعات را بهتر درک می کنیم.
تاریخچه:
اولین بار در قرن 17 میلادی برای درک بهتری از اطلاعات از نقشه ها و نمودارها استفاده شد. اختراع نمودار pie chart در حدود 1800 میلادی اتفاق افتاد و سالهای بعد چارلز مینارد نقشه بٌرداری حمله ناپلئون به روسیه را ترسیم کرد .نقشه فوق اندازه ارتش و مسیر عقب نشینی ناپلئون ازمسکو رانمایش می داد. این نقشه برای درک عمیق تر اطلاعات آنها را به دما وزمان هم مرتبط کرده است.
مصورسازی اطلاعات و زمینههای بهکارگیری آن در حوزه علم اطلاعات و دانششناسی:
مصورسازی، ابزار سودمند و کاربردی است که با رشته علم اطلاعات و دانش شناسی مرتبط بوده و لازم است به آن توجه ویژه شود یافتهها در مورد زمینه های بهکارگیری مصورسازی درحوزه های مرتبط با علم اطلاعات و دانششناسی، این نتیجه حاصل شد که استفاده از این تکنیک در زمینه کتابخانههای دیجیتال، مصورسازی منابع اطلاعاتی متنی و غیرمتنی، مصورسازی فرایند بازیابی اطلاعات، مصورسازی نتایج بازیابی، بصری سازی دانش و مصورسازی رابط کاربری, نتایج جستجوی وب ,رابط های کاربری,آرشیوها, بازیابی اطلاعات, علمسنجی,محیط وب و تحلیل شبکههای اجتماعی قابل استفاده و بکارگیری است.
ادامه مطلب
با تشکر از خانم فاطمه یاوران
مصورسازی دانش و اهمیت آن در تحلیلهای علم سنجی:توصیف نقشه گونه منابع، ساختارها، سرمایه ها (مشهود یا نامشهود) , گسترش یا مراحل به کارگیری دانش, مفاهیم افراد, ... را نقشه دانش می نامند نقشه های دانش به طور مستقیم دانش را ارایه نمی دهند بلکه برای شناسایی, ارزیابی و مدیریت ساده تر دانش به ما یاری می رسانند. نقش دانش ارتباطی منطقی , صحیح و مفید بین تولید کنندگان دانش وکاربران ایجاد می کند.
ابزارهای ساده مصورسازی داده
تبلو (Tableau):با گرافها، نمودارها و نقشههای در دسترس تبلوپابلیک یک ابزار مصورسازی رایگان و عمومی است. این ابزار به کاربر اجازه میدهد که داده را به آسانی در داخل سیستم بیندازد و در لحظه بروزرسانی کند.
آیچارت (i Chart):سرویس آی چارت برای خلق و نمایش نمودارهای جذاب وبسایت شما راهحل ارائه میدهد. شما میتوانید از بین تعدادی سبکهای نموداری، نموداری را انتخاب کنید که به طور کامل با طرح رنگی وب سایتتان شخصیسازی شده باشد.
تایملاین (Timeline):تام لاین یک منبع باز رایگان است که با تحویل جدول زمانی زیبا و تعاملی به موس کاربر پاسخ میدهد. این جزء برای کشف عمق اطلاعات، بدون از دست دادن تصویر بزرگتر ایدهآل است.
را(Raw):به کاربران خود اجازه میدهد که مصورسازی دادهها را بر مبنای وکتور انجام دهند، جایی که داده میتواند به سهولت از اپلیکیشنها به کامپیوتر منتقل شده و با فرمتهای SVG یا PNG به راحتی بر روی صفحه وب جاسازی شود.
اینستنتاطلس (InstantAtlas):اگر به دنبال ابزاری برای مصورسازی داده همراه نقشهبرداری هستیداینستنت اطلس را امتحان کنید. این ابزار به شما کمک میکند تا آمار و نقشه داده را با هم بیامیزید و مصورسازی دادهها را به صورت جذاب خلق کنید.
اپلیکیشن (Infogr.am):یک اپلیکیشن رایگان وب است که جدولهای داده و فایلهای csv را قورت داده و اینفوگرفیکهای جذاب و تعاملی بیرون میدهد. بعداز آنکه شما داده خود را وارد کردید، میتوانید آن را با نوار، خط و نمودار دایرهای استاندارد مصورسازی کرده همچنین با قالب و عناصر تعاملی شخصیسازی کنید.
کارتو دی بی: به شما اجازه میدهد که به صورت تصویری موقعیت داده خود را تحلیل کنید به گونهای که برای شما معنی می دهد.این ابزار راه بی نظیری است برای خلق مصور یا csv نقشهها و دادههای جدولی.
نمودارهای گوگل(Google Charts):نمودارهای گوگل به مردم به راحتی این اجازه را میدهد که از یک سری داده، نمودار بسازند و در صفحه وب قرار دهند. شما میتوانید خط، نوار، دایره و نمودارهای رادار، همچنین دیاگرام ون، قطعههای پراکنده، خطوط براق، نقشهها، گوگل-o-متر خلق کنید.
اینفوگرافیک چیست؟
احتمالاً این جمله را بارها شنیدهاید که «ارزش یک تصویر بیش از هزار کلمه است». اساساً این جمله بیانگر ارزش و کارایی ارتباط تصویری است. حقیقت آن است که بیشترین دریافت ما از محیط پیرامونمان بهوسیله قوه بینایی صورت میگیرد و مغز ما علاقه زیادی به تجزیهوتحلیل اطلاعات بهصورت تصویری دارد.اینفوگرافیکها نمایشگران تصویری اطلاعات و دادهها هستند که هدف آ نها ارائه سریع و ساده اطلاعات پیچیده است به بیان سادهتر، اینفوگرافیکها به کمک عناصر بصری نظیر عکس،نمودار، نقشه، دیاگرام و … سعی میکنند تا مجموعهای از دادهها و اطلاعات پیچیده را بهگونهای به تصویر درآوردند که پیام به شیوهای سریع و قابلفهم به مخاطب منتقل شود.
و در آخر:
مصوری سازی اطلاعات مناسب ترین روش برای بیان ونمایش داده ها واطلاعات می باشد باتوجه به اینکه فکر انسانها درپردازش اطلاعات با حجم بالا متفاوت می باشدمی توان اطلاعات را درقالب تصویر ارایه نمود که موجب درک صحیح و قابل هضم بودن این اطلاعات باشد.
منابع:
پوری سلطانی وفروردین راستین, دانشنامه کتابداری واطلاع رسانی (تهران : فرهنگ معاصر ,1388 )
1.International civil organization http://icbr.faslnameh.org
2http://fa.wikipedia.org
3. http://nsi-co.com
4.http://www.domineh.com
5https://www.noormags.ir
6http://vdash.irweblog
7.http://www.domineh.comion
8.http://advocacyassembly.org
9.http ://religion.journals.pnu.ac.ir
10. http://infographics.ir
11. http://scientometrics.blogfa.com/post/21
در یکشنبه چهارم دی ۱۳۹۰ساعت 8:22 توسط علیرضا بدرلو